Soorten koren

Veel mensen denken dat een koor enkel klassieke liedjes en kerkliederen zingt. Niets is echter minder waar! Er bestaan wel honderden verschillende soorten koren en die brengen heus niet allemaal klassieke muziek. Er bestaan zelfs echte pop- of rockkoren. Zingen in een koor is dus echt niet zo saai als vele mensen denken.

DSCF0422Koren treden bovendien niet alleen op voor het grote publiek. Ook achter de schermen van reclamecampagnes wordt er vaak met commerciƫle zangkoren gewerkt. Het is geen geheim dat mensen aangetrokken worden door muziek en veel reclamemakers maken hier dan ook gebruik van. Heel wat grote bedrijven, touroperators, bekende drankenleveranciers en zelfs casino-promoties.nl hebben een of andere vorm van muziek in hun reclamecampagnes verwerkt. Muziek roept immers emoties op. Door muziek zijn mensen eerder geneigd bepaalde zaken aan te kopen en een online spelletje spelen is net iets leuker met muziek die de spanning van het spel weergeeft.

Koren worden vaak ingedeeld volgens het geslacht van de koorleden. Er bestaan dan ook vrouwenkoren, mannenkoren en gemengde koren.

Een ander heel populaire soort koren zijn kinderkoren. Kinderkoren bestaan uit kinderen die nog geen stemveranderingen hebben doorgemaakt. Het is algemeen bekend dat de stem rond de puberteit verandert. De meeste leden van kinderkoren hebben dan ook een leeftijd tussen zes en twaalf tot veertien jaar. Kinderstemmen hebben een heel grote omvang en zijn sopraan of mezzosopraan. In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, brengen kinderkoren niet alleen kinderliedjes, maar wagen ze zich ook aan klassieke stukken en populaire muziek.

Zangkoren worden ook ingedeeld naar het soort muziek dat het koor zingt. Zo bestaan er koren die vooral klassieke muziek zingen, koren die gospelmuziek als specialiteit hebben, koren waarvan het repertoire vooral uit volksmuziek bestaat of koren die juist heel hippe muziek brengen.

Andere koren houden het dan weer bij muziekstukken die gebaseerd zijn op bepaalde godsdiensten. Zo waren vroeger bijvoorbeeld kerkkoren bijzonder populair. De laatste decennia is deze populariteit echter bijzonder sterk afgenomen. Mensen gaan immers niet zo vaak meer naar de kerk en de vraag naar dergelijke koren is dan ook heel klein geworden.