Zangkoren in Nederland

Nederland kent heel wat zangkoren. Daar zit de sociale aard van de Nederlanders en hun rijke muziekgeschiedenis vast wel voor iets tussen. Zangkoren vindt men niet alleen terug in grote steden, maar elk dorp of elke gemeente in Nederland heeft wel een of andere organisatie waar een koor aan verbonden is of heeft een eigen zangkoor. Men kan zelfs stellen dat Nederland op Europees vlak een van de landen is met de hoogste koordichtheid.

stjosephsprepfootball_003-webDe European Choral Association, Europa Cantat, is een Europees netwerk van korenorganisaties. Deze organisatie is een non-profit organisatie die niet alleen alle Europese zangkoren centraliseert, maar ook heel wat informatie verschaft voor en door Europese zangkoren. Bovendien organiseert Europa Cantat regelmatig koorbijeenkomsten en wedstrijden door heel Europa. Een echte must dus voor alle liefhebbers van zangkoren.

Onlangs heeft deze organisatie een onderzoek gevoerd naar het zangkorenbestand in Europa. Uit het resultaat van dit onderzoek blijkt dat over heel Europa maar liefst 37 miljoen mensen in ruim 1 miljoen koren zingen. Bij dit onderzoek namen zij ook het korenbestand in de verschillende Europese landen onder de loep. En wat bleek? Maar liefst 10,7 procent van alle Nederlandse inwoners, of in cijfers uitgedrukt 1,7 miljoen Nederlanders, is actief lid van een koor.

Deze Nederlandse zangkoren brengen heus niet alleen klassieke muziek. Voor werkelijk elk muziekgenre bestaat wel een koor in Nederland: shanty- en smartlapkoren, Gregoriaanse koren, popkoren, Rock-koren, Slavische en Byzantijnse koren, Bach-koren, Jazz-koren en vele vele meer.

Nederlandse koren worden trouwens niet alleen volgens het muziekgenre ingedeeld. Zo beschikt Nederland over talloze mannenkoren, vrouwenkoren, kinder- en jeugdkoren en zelfs heuse gay en lesbische koren en komische koren.

In elke stad, dorp of gemeente zijn wel een of meerdere koren te vinden en elke gepassioneerde muziek- en zangfanaat zal dan ook in Nederland bij een of ander koor terecht kunnen.