Zingen en gezondheid

Zingen is niet alleen leuk, maar ook gezond. Verschillende wetenschappelijke studies hebben een verband aangetoond tussen zingen en gezondheid.
download (1)Eerst en vooral is er natuurlijk het psychologisch aspect. Denk maar aan hoe vrolijk men kan worden van een opgewekt deuntje. Met muziek ziet de wereld er meteen een stuk vrolijker uit. Maar zingen heeft ook een invloed op de algemene gezondheid van een mens.

Invloed op pijn

Er werd wetenschappelijk aangetoond dat mensen met chronische pijn deze pijn op een heel andere manier beleven als ze zingen. Op acute pijn heeft zingen echter helemaal geen invloed, hierbij doet een flinke schreeuw het nog altijd het best.

Longproblemen

Mensen met allerhande longproblemen kunnen er baat bij hebben om op zangles te gaan en om te zingen. Hierdoor leren ze immers hoe ze correct moeten ademen wat een grote invloed kan hebben op de manier waarop ze hun longen gebruiken.

Parkinson

Mensen met Parkinson hebben door spraak- en stemproblemen vaak moeite om zich verbaal uit te drukken. Zingen en op zangles gaan kan deze patiƫnten helpen om zich helderder uit te drukken. Door het zingen zullen ze hun stembanden oefenen waardoor deze hun kracht behouden.

Stotteren

Op zangles gaan kan stotteren vermijden. Stotteren ontstaat door ongecontroleerde bewegingen van het middenrif. Omdat men bij het zingen vanuit de buik ademt, haalt men op een heel andere manier adem dan bij het praten. Iemand die stottert zal bij het zingen dan ook van het stotteren helemaal geen last hebben. Voor stotteraars bestaan er ook zangtherapie. Deze therapie bestaat erin de ongecontroleerde bewegingen van het middenrif te beperken zodat stotteraars ook bij het spreken minder of niet meer stotteren.

Snurken

Alhoewel snurken geen echte ziekte is kan dit, vooral voor iemand die met een snurker slaapt, een heel vervelende aandoening zijn. Zangtherapie zal dit probleem niet meteen wonderbaarlijk verhelpen, maar onderzoek heeft wel uitgewezen dat zangers minder vaak of minder luid snurken.