Zingen: meer dan alleen een goede stem

Om mooi te zingen moet men natuurlijk over een goede stem beschikken. Een goede stem is bij voorkeur krachtig, moet aangenaam zijn om naar te luisteren en moet een melodie kunnen volgen. Het klinkt misschien gek, maar een goede zanger moet ook over een goed gehoor beschikken. Hij moet niet alleen horen hoe andere mensen zingen, maar hij moet vooral ook luisteren naar de manier waarop hij zelf zingt en hieruit kunnen opmaken of hij de juiste toon aanhoudt.

800x600-male-lessonIemand die goed en mooi wil zingen zal ook een flinke portie doorzettingsvermogen nodig hebben en kritiek moeten kunnen aanvaarden. Niet alle tonen zullen meteen juist gezongen worden en het zal heel wat tijd vragen om een muziekstuk uit het hoofd te leren. Een heus muziekstuk brengen is immers meer dan zomaar een liedje zingen. De koordirigent of de zangleraar zal beginnende zangers vaak tips geven die bij hen vaak als kritiek zullen overkomen. Een gemotiveerde zanger die ambitie heeft om het beste van zichzelf te laten horen, zal dan ook deze punten als opbouwende kritiek moeten beschouwen en deze aanvaarden.

Zingen is ook een uiting van gevoel en het is net dit gevoel dat zangers in een lied of een muziekstuk moeten proberen weer te geven. Naar een muziekstuk luisteren dat zonder gevoel gezongen wordt, zal heel gauw vervelen. Dit muziekstuk zal heel eentonig overkomen en het publiek zal er helemaal niet kunnen van genieten.

Om hun stem optimaal te kunnen gebruiken volgen heel wat mensen zanglessen. Tijdens deze lessen leren zangers niet alleen hun stem op de juiste manier te gebruiken, maar leren ze ook hoe ze hun stem in optimale conditie en zuiver kunnen houden. Eigenlijk is de stem voor zangers hun instrument en instrumenten moet men goed verzorgen om er de perfecte klanken uit te krijgen en om deze lang te kunnen gebruiken.